света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин
неделно училище библиотека социална трапезария сиропиталище

 

Духовен център

 

сградата на Духовния център

Идеята за изграждане на Духовния център е на протойерей Стоян Иванов. През 2002г. той е назначен за архиерейски наместник. Първоначалната идея е създаване на неделно училище, църковна библиотека и социална трапезария към храм “Св. Троица”. В процеса на работата у отеца се заражда и идеята за създаване на Дом за деца лишени от родителски грижи. Затова е било необходимо изграждането на отделни помещения. Благодарение на даренията, направени от много милостиви спомоществователи, започва работата по строителството на самата сграда на Духовния център.

Протойерей Стоян Иванов не само дава идеята, но поема ръководството и осъществяването на проекта. Той посвещава много време и усилия в набавянето на необходимите средства чрез срещи и разговори с дарители, местни фирми и бизнесмени, обръща се и към всички миряни, които имат възможност да се отзоват.

Министър Христина Христова откликва на идеите на протойерей Стоян Иванов. Тя е включила църковния проект към фонд “Милосърдие” и се ангажира да помогне в дообзавеждането на центъра.

На 19 януари 2004г. в Добрич тържествено е открит Духовния Център към храм "Св. Троица". Чинът на освещаването е извършен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с участието на свещеници от Варненска епархия и храмовото духовенство.

На тържеството присъстват и г-жа Христина Христова – министър на труда и на социалните грижи, областният управител г-н Иван Иванов, г-жа Детелина Николова – кмет на Добрич, народни представители, дарители и много миряни.

изглед от двора

В тържеството се включват и децата от Неделното училище към храм “Св. Троица” с изпълнение на пет песнопения от св. Литургия.

В момента Духовния център разполага с телевизор, видео, хладилник, компютър, копирна машина, музикални инструменти за обучението на децата по църковна музика, беседка и детска площадка, които са в самия църковен двор.

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005