света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин

 

Как да се държим в храма

 

Помнете - храмът е дом Божи, в който невидимо присъства Сам Бог, затова и нашето поведение трябва да бъде достойно за Неговата святост и величие. Както в обществото съществуват правила на поведение, които трябва да бъдат спазвани, така и в храма има такива правила. Както на опера не можеш да отидеш спортно облечен, както е неучтиво да закъснееш за официална среща, както не бива да говориш високо в кино или театралната зала, така трябва да внимаваш за своето облекло и поведение и в храма.

Облеклото трябва да бъде скромно и чисто. Трябва да се стремим да украсяваме не външността си, а вътрешния си мир. В църквата не бива да изпъкваме със скъпи дрехи и бижута, нито да носим грим, защото това не е модно ревю, а дома Божи, където всички сме равни. Както никой не би отишъл на среща при Президента по бански, така не е прието в храма да се влиза с оскъдно и неприлично облекло. Добре е жените да са облечени с поли, а не с панталони (но ако единствената ви алтернатива е много къса пола, тогава изберете панталона). Желателно е жените да покриват главата си с кърпа, шал, гугла или шапка. Мъжете в храма стоят с непокрити глави.

Добре е, ако имаме възможност, да идваме 10-15 мин. преди да започне богослужението, за да купим свещи, да се помолим пред светите икони и пред други светини в храма.

Още по пътя към храма трябва да отхвърлим от себе си своите ежедневни грижи и мисли, възлагайки упованието си на Господа.

В църковния двор не е позволено да се пуши, да се хвърлят боклуци, да се говори на висок глас. Не бива да обсъждаме и критикуваме другите. Не е редно да се влиза в двора с животни. Фотоснимки, или заснемане на филми, правете само след разрешението на свещеника в храма.

Влизайки в храма се прекръсти един, или три пъти, молейки се: "Боже, бъди милостив към мене грешния/грешната". Ако носим ръкавици е редно да ги свалим преди да се прекръстим. Прекръстването става внимателно и благоговейно, без пресилено съсредоточаване нито пък бързо и небрежно. Кръстният знак правим с дясната ръка, събирайки първите три пръста (палец, показалец и среден), а другите два прибрани към дланта. Поднасяме ги най-напред към челото, след това към стомаха, след това към дясното рамо и накрая към лявото рамо. След кръстния знак се покляняме леко и казваме на ум гореспоменатата молитва.

В храма не бива да говорим, или да се смеем, да държим ръцете си в джобовете, или зад гърба, да ядем, или дъвчем. Не бива да заставаме с гръб към светия олтар. Може да поздравим познатите си с леко кимване. Когато се наложи да пресечем пространството пред централните (царските) двери на иконостаса, за да преминем от едната половина на храма в другата, трябва да спрем и да се прекръстим с лице към дверите и да направим лек поклон.

Не е редно да се разхождаме из храма и да разглеждаме иконите и стенописите по време на богослужение. Трябва да поставяме свещи и да се покланяме пред светите икони така, че да не пречим на останалите богомолци. Когато идваме в храма с малки деца, не бива да им позволяваме да тичат, да играят и да вдигат шум в храма.

Няма задължителни правила къде и колко свещички да поставим. Не се обиждай ако служител в храма угаси твоята свещичка преди да е изгоряла, защото твоя дар вече е приет от Бога. Поставяйки свещ пред Иисусовата икона може да се каже молитвата: "Господи, помилуй!", пред иконата на Св. Богородица: "Майко Божия, защити ме под твоя покров!" или "Пресвета Богородице, спаси нас". След като поставиш свещ пред избрания от тебе светец мислено произнеси: "Свети угодниче Божи (името на светеца/светицата) моли Бога за мене грешния/грешната".

Ако поставиш свещ пред иконата на Всички светии се моли: "Вси светии, молете Бога за нас". После се приближи, прекръсти се, поклони се и целуни иконата. Иконата на Спасителя се целува в нозете (при поясни изображения се целуват ръцете). Иконата на Божията Майка и светиите - в ръцете, иконата Неръкотворния образ на Спасителя и Отсичане главата на свети Йоан Кръстител - в брадата. Ако иконата има изобразени няколко свети лица тя се целува само веднъж, за да не се задържат другите богомолци.

Жените да внимават да не цапат иконите с червило!

Пред образа на Спасителя може да се произнесе на ум "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния/грешната". Пред Честния и Животворящ Кръст Христов: "На Твоя Кръст се покланяме, Владико и Твоето Свето Възкресение славим". След целуването на иконата се покланяме веднъж. При поклон докосваме пода с ръка.

Преди да излезем от храма трябва да се прекръстим с лице към светия олтар.

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005