света Петка

Духовен център
Света Петка
при храм Света Троица
гр. Добрич, Варненска и Великопреславска Митрополия

   

 

 

 

пишете ниначало

как да се държим в храма
молитви
е-библиотека
църковен календар
въпроси
за децата
събития
спонсорство
контакти
връзки

 

 

 

за храма духовен център младежки клуб църковен магазин

 

Събития

 

19 май 2006 г.
Една родолюбива среща

На 19 май 2006 г. в Духовния център при храм “Света Троица” – гр. Добрич се проведе среща на краеведите от гр. Добрич и свещеници с монахиня Валентина Друмева – игуменка на Девическия манастир “Свето Въведение Богородично” в гр. Калофер.
Срещата беше организирана от Църковното настоятелство при храм “Св. Троица” – гр. Добрич с председател Архиерейския наместник иконом Стоян Иванов и Дружеството на краеведите и родоведите в гр. Добрич с председател - заслужилия краевед Атанас Пеев.
Тази среща беше посветена на живота и народополезното дело на добруджанските духовни пастири от епохата на Възраждането до наши дни. Такава беше и основната тема на новоизлезлия сборник “Краезнание” бр. 6 от 2006 г., който краеведите издават ежегодно с лични финансови средства. Той беше представен на срещата от председателя на краеведите и родоведите – Атанас Пеев.
Срещата продължи с представянето на монахиня Валентина Друмева с кратки биографични данни и творчески път като писателка на стихове и разкази с религиозна и патриотична тематика, предназначени за деца и юноши. Те са поместени в книгите и: “Изповеди”, “Християнче съм по вяра”, “Цветя от Рила”, “Майчина заръка”, “При извора” – уроци за деца с нравоучителен и религиозен характер и др.
Монахиня Валентина Друмева е водила предаване по Българска Национална Телевизия на тема: “Аз съм пътят, и истината, и животът”. Тези есета издава в книгата си “Копнежи”.
Тя е изследователка и краеведка като издирва и възкресява славата на забравени светии и мъченици умрели за христовата вяра през османското иго в различни региони в Родината ни и вече е издала 4 тома. Монахиня Валентина продължава проучването, което включва и Добруджа.
Тя е написала историята на Калоферския манастир. Голяма част от книгите и са издадени в “Зографския манастир в Света Гора – Атон”.
Монахиня Валентина разказа за своите творчески изследвания и потърси съдействие от добричките краеведи, историци и свещеници. Тя самата е добруджанка.
Срещата продължи с програма на децата от Неделното училище към манастира в гр. Калофер, с ръководител – монахиня Друмева, в залата на Младежкия дом “Захари Стоянов” – гр. Добрич, по покана на иконом Стоян Иванов. Тогава беше представена от библиотекарката и краеведка Веселина Малчева новата книга посветена на храм “Св. Троица” гр. Добрич с автори: видния изследовател на Добруджа – Любен Бешков и историка от гр. Добрич – Тодор Нинов.
В свободните часове беше организирано от иконом Стоян Иванов посещение на гостите от гр. Калофер в “Ботаническата градина” на гр. Балчик.
Денят на срещата с гостите от гр. Калофер се превърна в празник посветен на Христовата вяра и родолюбието.

Веселина Малчева

 

21 май 2006 г.
Благотворителен базар

По идея на децата от Неделното училище при храм “Света Троица” - гр. Добрич и с благословията на председателя на храма иконом Стоян Ив. Стоянов беше извършено милосърдно дело. Децата поканиха християните от енорията и целият град да се включат с даряване на цветя с цел организиране на благотворителен базар за да помогнат на Християн Ивелинов от гр. Добрич, на 6 год., който се нуждае спешно от присаждане на стволови клетки. Операцията ще се извърши в Александровска болница – гр. София.
На 21. V. 2006 г. (неделя) след св. литургия беше извършено това благородно дело като събраните цветя бяха откупени от християните в храма. Събраната сума от 515 лв. бе предадена на семейството.

 

 

за храма | духовен център | въпроси | контакти | Духовен център "Св. Петка" ©
гр. Добрич 2005