СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ДАМАСКИН ГАБРОВСКИ

16 януари

 

Свещеномъченик Дамаскин се родил в гр. Габрово, Великотърновска епархия. Той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, където и бил произведен в йеродякон, йеромонах и дори игумен на светата обител.

Веднъж се отправил по манастирски работи в град Свищов, където имало Хилендарско подворие, и опитал да поиска от някои турци да изплатят дълга си към манастира. Но вместо да се издължат, турците го ограбили и се сговорили тайно да въведат в метоха една туркиня с лошо поведение, а после като нападнали метоха и като я намерили там, вързали невинния Дамаскин и го предали на съда.

Само по един начин той би могъл да се избави от смърт – да се отрече от Христа и да приеме мохамеданство. Но св. Дамаскин отговорил на това тяхно предложение: “Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от вечния живот: без Него няма спасение!”.

Тогава турците го завели на лобното място. Докато те готвели бесилото, св. Дамаскин поискал разрешение да се помоли Богу. Като се обърнал към изток, той се прекръстил, помолил се и заявил на убийците, че той вече е готов. Те го обесили, като с това му доставили мъченически венец. Свещеномъченик Дамаскин Габровски загинал на 16 януари 1771 г. Житието му било написано от монаси в Атон.

След неговата смърт, убийците му, плувайки по Дунава, се удавили и по този начин получили заслужено наказание за невинно убития християнин.